Trouwambtenaar

Ik heb vele jaren tot aan mijn pensioen in 2019 met veel plezier huwelijken en partnerschapsregistraties voltrokken. Het sluiten van huwelijken is natuurlijk heel bijzonder om te mogen doen. Geen bruidspaar en geen locatie is hetzelfde. Eerst nodigde ik het bruidspaar bij mij thuis uit om onder het genot van een kopje koffie of thee met elkaar kennis te maken. Als ik dan meer van hen wist en hoe zij elkaar ontmoet hebben, vond enkele dagen of weken later de huwelijksvoltrekking plaats waarbij ik tracht het paar met een glimlach en soms met een traan van ontroering in de echt te verbinden. Indien mogelijk goot ik een romantisch sausje over het gebeuren heen.

Soms zijn de bruidsparen heel oud en soms heel jong. Zoals het huwelijk van Jill Niehaus en Yordi Vermeulen. Deze waren er wel erg vroeg bij. Allebei zes jaar en dan elkaar het ja-woord geven. Jill en Yordi, leerlingen van basisschool De Windroos, waren echter helemaal zeker van hun zaak en zeiden volmondig ja tegen mij als ambtenaar van de burgerlijke stand. De kinderen traden met elkaar in het huwelijk in verband met een project op school over trouwen. De voltrekking van het jeugdelijke huwelijk liep overigens wel enige vertraging op. Yordi, mogelijk toch bevangen door zenuwen, moest nodig naar het toilet toen hij voor mij als ambtenaar stond.

Ook heel bijzonder was het eerste huwelijk dat ik in 2012 mocht sluiten in de muziekkoepel Nering Bögel in het Deventer Worpplantsoen. Of toen enige gasten waaronder een getuige zich tijdens de trouwerij als smurfen hadden verkleed...

Image Image Image