Beeldschoon Deventer (2017)


samenstelling H.J. van Baalen
Image

Deventer met haar rijke geschiedenis van 1250 jaar wordt vaak gekarakteriseerd als stad van boek en koek, van handel en nijverheid en van onderwijs en cultuur. Eén van de facetten van die cultuur is de verfraaiing van de stad door middel van gevelstenen, snijramen, beeldhouwwerk, uithangborden, siersmeedwerk, muurreclames, reliëfs en vaak op artistieke wijze weergegeven namen op panden.

In 1998 (eerste druk) en in 1999 (tweede druk) verscheen Beeldend Deventer waarin al dat schoons beschreven werd met honderden foto's.

Thans, 2017, blijkt dat er helaas veel fraais verdwenen, maar gelukkig ook bij gekomen is. Het werd tijd voor een nieuwe inventarisatie waarbij niet alleen de binnenstad, maar ook de buitenwijken met soms verrassend veel ornamentiek in ruime zin, aandacht heeft gekregen in Beeldschoon Deventer. Het was echter een trieste constatering bij de speurtocht door de oude Hanzestad Deventer dat er zoveel kunstwerken zijn vernield, gestolen of door de tand des tijds zijn aangetast. Natuurlijk is kunst niet voor de eeuwigheid, maar waakzaamheid is in de toekomst geboden waarbij het Kunstenlab een prominente adviserende rol zou kunnen spelen. Zo zou de Deventer kunst in al haar uitingen nog eens 1250 jaar veilig gesteld kunnen worden. Het goede voorbeeld is gegeven door Elizen Vastgoed uit Twello door een ingrijpende herontwikkeling en restauratie van de voormalige V&D panden te realiseren. Dit heeft de kop van de Brink meer allure en stijl gegeven op deze markante locatie in het hart van het centrale winkelgebied, een nieuw sieraad voor de Deventer binnenstad.

Terug naar het overzicht (of lijstweergave)